جوشکاری چیست؟
قبل از توضیحات راجع به ابزارهای مورد نیاز جوشکاری، بهتر است جوشکاری را به خوبی بشناسیم. جوشکاری یک فرآیند و عملیات برای اتصال دایمی قطعات فلزی از طریق ذوب کردن آن ها به وسیلهی منبعی به نام اینورتر و دستگاه جوشکاری است.
جوشکاری صرفا روشی برای اتصال دو قطعه ی فلزی نیست، بلکه از طریق جوشکاری می توانید قطعات جدیدی را تولید کنید و یا سازه های فلزی قدیمی تر را تعمیر نمایید. از جوشکاری میتوانیم به عنوان سخت ترین و پرکاربردترین مشاغل فنی یاد کنیم.
در هنگام جوشکاری به ابزار و لوازم جوشکاری نیاز دارید تا بتوانید عملیات جوشکاری و اتصال قطعات را به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
در این مقاله از مجلهی ابزارلاین سعی داریم تا از لوازم جانبی و لوازم مخصوص جوشکاری و همچنین از لوازم ایمنی که از سلامت شما در هنگام جوشکاری محافظت می کنند سخن بگوییم ، تا قبل از آنکه به این کار بپردازید، به خوبی با ابزارها و لوازم ضروری آن آشنا شوید.
آشنایی با ابزار مخصوص جوشکاری را میتوانیم اولین و مهم ترین گام در عملیات جوشکاری بدانیم.
ابزار مورد نیاز در هنگام جوشکاری
انبر اتصال جوشکاری
انبرها در جوشکاری از ضروری ترین ابزارها به شمار میروند. انبر اتصال در واقع به عنوان گیره در جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرد. انبر اتصال جوشکاری، برای اتصال های منفی به قطعه ی مورد نظر جوشکاری به کار می رود و جنس بدنه ی آن معمولا از استیل است. آلیاژ استیل از سری آلیاژهای مستحکم و قوی است و در برابر حرارت، مقاومت بالایی دارد. این انبر دارای شکافی برای رد شدن کابل، پیچ نگهدارندهی کابل و سیم برقراری اتصال درون انبر است. انبرهای اتصال معمولا توانایی اتصال به تمام دستگاه های جوش با آمپرهای متفاوت را دارند.
انبر جوشکاری
انبر جوشکاری در کنار انبر اتصال جوشکاری، از مهم ترین ابزارآلات جوشکاری است. این انبر ، الکترودها را به خوبی نگه می دارد و اتصال بین کابل و الکترود را برقرار میسازد. دسته های این انبرها به صورت عایق ساخته می شوند تا بتوانید با خیالی آسوده، از آن ها در هنگام جوشکاری استفاده کنید.
انبر جوش ها را باید متناسب با جریان دستگاه جوش انتخاب نمایید، زیرا اگر جریان دستگاه بیش از حد تحمل انبر باشد، سوختن انبر را به دنبال خواهد داشت.
الکترود جوشکاری
الکترود جوشکاری، با به وجود آوردن قوس الکتریکی بین دستگاه جوش و قطعهی مورد نظر، جوشکاری را انجام میدهد و باعث اتصال قطعات به یکدیگر میشود. الکترودهای جوشکاری به صورت رسانا ساخته میشوند و یک طرف آن ها به بخش فلزی و طرف دیگر آن ها به بخش غیر فلزی متصل می شود.
الکترودها بر اساس جنس، پوشش، ضخامت و سایز، دارای انواع مختلفی هستند. الکترودهایی که ضخامت بالاتری دارند برای کارهای صنعتی و قطعات ضخیم تر و الکترودهایی که ضخامت کمتری دارند و نازک ساخته می شوند، برای اتصال قطعات نازک تر و کارهای خانگی مورد استفاده قرار می گیرند.
کابل جوش
کابل های جوشکاری، وظیفه ی انتقال جریان الکتریکی به الکترود را دارند و یکی از انواع مهم ابزار جوشکاری به شمار می روند.
بر روی این کابل ها پوشش عایقی قرار گرفته است که آن ها را در برابر حرارت 90 تا 150 درجه سانتی گراد مقاوم می کند.
لازم است در خرید کابل های دستگاه جوش دقت کافی را داشته باشید، زیرا کابل های نامناسب، کیفیت جوشکاری شما را پایین خواهند آورد.
مینی فرز
در هنگام جوشکاری ممکن است به مینی فرزها نیاز پیدا کنید. از مینی فرز برای برش و سایش فلزات می توانید استفاده کنید. بهتر است برای برش و سایش فلزات، از مینی فرزهای آهنگری آن استفاده کنید.
گونیا ، متر ، خط کش
گونیا یکی از ابزارهای اندازه گیری است که اسم آن به گوش همگان خورده است. گونیا در جوشکاری برای ایجاد زوایای 45 و 90 درجه ، قرار دادن منظم قطعات در کنار یکدیگر و اندازه گیری های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. در کنار گونیا برای اندازه گیری، جوشکاران از متر و خط کش نیز استفاده می کنند.
آهنربای جوشکاری
آهنربا یکی از پرکاربردترین ابزارآلات جوشکاری است. آهنربا جوشکاری در اندازه های مختلفی موجود است و مهم ترین وظیفه آن ثابت نگه داشتن و فیکس کردن قطعات در جای خود است.
فرچه سیمی
بعد از هر جوشکاری بهتر است دستگاه و ابزارآلات خود را به خوبی تمیز کنید تا دستگاه های شما در طی مرور زمان بر اثر براده های فلزات و آهن از بین نروند. یکی از وسایل تمیز کاری ابزارهای جوشکاری، فرچه سیمی است. فرچه سیمی ها از سیم های مفتولی ساخته شده اند و قابلیت تمیز کردن براده های فلزات از روی ابزارآلات جوشکاری را دارند.
لوازم ایمنی جوشکاری
ماسک جوشکاری
در هنگام جوشکاری و برای جلوگیری از آسیب رسیدن سلامتتان، باید از ماسک های مخصوص جوشکاری استفاده کنید. این ماسک ها از چشمان شما در برابر نور حاصل از برش کاری محافظت می کند. بدون این ماسک ها چشمان شما آسیب شدیدی خواهند دید و ممکن است حتی چشمان خود را از دست بدهید.
ماسک های جوشکاری در انواع مختلفی تولید و روانه بازار شده اند. از انواع ماسک جوشکاری می توانیم به ماسک جوشکاری دستی، کلاه ماسک جوشکاری و ماسک جوشکاری اتوماتیک اشاره کنیم.
عینک ایمنی
عینک ایمنی عملکردی مشابه ماسک جوشکاری دارد و از چشمان شما در برابر نور حاصل از جوشکاری محافظت می نماید. برای راحتی در هنگام کار، بهتر است از عینک هایی که شیشه های متحرک دارند استفاده کنید.
دستکش جوشکاری و لباس کار
جوشکاری عموما با پرتاب جرقه ها و براده ها همراه است. بنابراین حفظ ایمنی فردی در هنگام جوشکاری از مهم ترین نکات است. در هنگام جوشکاری باید از دستکش مخصوص جوشکاری و همچنین لباس کار مناسب استفاده کنیم.
دستکش های مخصوص جوشکاری معمولا از چرم تولید می شوند و دستان شما را در برابر حرارت حاصل از جوشکاری محافظت می نماید.
لباس کار نیز همانند دستکش جوشکاری، از بدن شما در برابر حرارت و جرقه های ناشی از جوشکاری محافظت می نماید.
نظرات 0