هر چند کار با دریل در بین ابزارهای مختلف، کار چندان دشواری به حساب نمیآید، اما مثل هر کار فنی دیگری، اگر روش درست کار را یاد نگرفته باشید و موارد ایمنی را نیز به خوبی رعایت نکنید، ممکن است هم به هدف خود نرسید و هم برای سلامتی و البته برای جیب خود، مشکل درست کنید…
شاید بتوان گفت که دریل ضروری ترین ابزار هر خانه و کارگاهی است و برای سوراخکاری و باز و بسته کردن سریع پیچ، هیچ رقیبی ندارد. شما چه بخواهید تابلویی به دیوار پذیرایی بزنید و چه بخواهید پردهی اتاق خواب را نصب کنید و یا حتی بخواهید برای تکلیف مدرسهی فرزندتان یک کاردستی درست کنید، به دریل نیاز خواهید داشت.
با ابن اوصاف، خوب است در این مقاله، به بعضی نکات فنی کار با دریل و نیز نکات ایمنی در هنگام کار با این ابزار محبوب، اشاره کنیم.
هر چند که برندهای مختلف دریل ممکن است تفاوت هایی در تنظیمات و کار با دستگاه داشته باشند، اما اصولی هست که تقریبا برای کار با همه نوع دریل مشابه است.
حالا بیایید قدم به قدم به نکاتی که در نحوه کار با دریل به درد ما می خورد، بپردازیم.
سوراخکاری گام به گام :
گام صفر: آماده سازی
مانند همهی کارهای فنی، شروع کار با دریل نیز، نیازمند رعایت نکات فنی و داشتن لوازم ایمنیای مانند لباس کار مناسب است. بهتر است از عینک محافظ استفاده کنید تا از چشمان شما در مقابل پرتاب احتمالی براده ها و پلیسه های برخاسته از سطح کار جلوگیری کند. در ضمن، فراموش نکنید که موقع کار با دریل، لباسهای گشاد نپوشید و از زیور آلات، طلا و سایر رساناها استفاده نکنید.
به علاوه به خاطر صدای بلند ناشی از سوراخکاری، بهتر است در هنگام کار با دریل، از محافظ گوش یا گوش گیر هم استفاده کنید. همچنین در صورت استفاده از دریلهای بزرگ که لرزش زیادی دارند، بهتر است از دستکش لرزهگیر هم استفاده کنید. اگر هم کار شما به گنه ای است که گرد و غبار زیادی ایجاد می کند، بهتر است از ماسک تنفسی هم استفاده کنید.
گام اول : انتخاب متهی مناسب
اگر قصد سوراخکاری با دریل را دارید بهتر است پیش از شروع کار، ابزار اصلی سوراخکاری یعنی مته را به خوبی بشناسید و متهی مناسبی برای کار خود انتخاب نمایید. آموزش دریل کاری بدون موارد مربوط به مته ها ناقص خواهد بود. فراموش نکنید که در صورت استفاده از مته نامتناسب با سطح، پس از مدتی، مته کند خواهد شد و کیفیت سوراخکاری را کاملاً پایین خواهد آورد. در این حالت اصطلاحا می گوییم مته سوخته است.
انواع مته هایی که به صورت معمول به کار شما خواهند آمد عبارتند از مته الماسه، مته دیوار یا مته مصالح ؛ مته فلز یا مته کبالت ؛ مته آلومینیوم ؛ مته گازور ؛ مته چوب ؛ مته برگی.
مته الماسه، برای سوراخ کاری انواع مصالحی مانند سنگ، بتن، کاشی و سرامیک مناسب است و برای کار با دریل چکشی به کار برده می شود. برای سوراخ کردن انواع سنگ و سوراخکاری بتن با دریل، مته چهار شیار یا چهار الماسه و مته پنج شیاره به کار گرفته می شوند. مته کونیک هم، در سوراخکاری های بزرگ کاربرد دارد و به خاطر سطح تماس بیشتر با سطح، در مقایسه با سایر مته ها، در هنگام کار با این نوع مته بهتر است از دور کند استفاده کنید.
از مته کبالت در سوراخکاری آهن، استیل و فولادهای آلیاژی بهره گرفته می شود و مته آلومینیوم، برای سوراخکاری فلزات نرم مناسب است. وظبفهی اصلی مته گازور، سوراخ کردن جای لولای گازور برای نصب کابینت و انواع قطعات ام دی اف است. از مته چوب، برای سوراخ کردن چوب و ام دی اف استفاده می شود و در مقایسه با متههای فلزی قیمت کمتری دارد. مته برگی نیز یک نوع از مته است که مانند مته چوب برای ایجاد سوراخ در چوب به کار می رود. تفاوت در اینجاست که با کمک این نوع مته می توانید سوراخ هایی با قطر بزرگتر ایجاد کنید. از این مته در سوراخکاری لولا و قفل هم به فراوانی استفاده می شود.
فراموش نکنید که استفادهی نادرست از مته ها، باعث خرابی کار و مصرف بیهودهی وقت و انرژی و پول شما خواهد شد. به جز این، استفاده نادرست از مته، به مرور زمان، به انواع دریل های شما هم آسیب خواهد رساند.
گام دوم : قرار دادن مته در سه نظام
دومین گام در کار با دریل، محکم کردن مته در سه نظام است. اگر سه نظام شما یک سه نظام اتوماتیک یا اتومات است که به راحتی و با قرار دادن مته بر دهانهی سه نظام و یک چرخش اندک، مته را در سه نظام محکم خواهید کرد و پس از انجام کار نیز، با چرخش برعکس دریل، مته را خارج خواهید کرد. کار با دریل شارژی و کار با دریل برقی در این مورد یکسان است.
اما اگر سه نظام دریل به صورت آچاری یا آچارخور است، با استفاده از آچار و چرخاندن آن در خلاف جهت عقربههای ساعت، قسمت میانی را شل می کنید و مته را در درون آن قرار می دهید. بعد از قرار گرفتن درست مته، حالا با چرخاندن آچار در جهت عقربههای ساعت، مته را در جای خود یعنی در داخل سه نظام یا Chunk محکم می کنید. فراموش نشود که قبل از شروع کار با دریل، حتما از محکم بودن مته در جای خودش مطمئن شوید و گرنه عواقب خوبی در انتظارتان نخواهد بود.
گام سوم : تنظیم سرعت مناسب
یک دریل معمولاً قادر است با سرعت های مختلفی بچرخد. این تغییر سرعت ممکن است با کلید گازی و یا دیمر سرعت انجام بگیرد. میزان سرعت انتخابی شما بستگی به کاری دارد که قصد انجام آن را دارید. سرعت های زیاد معمولا برای سوراخکاری و سوراخکاری چکشی و سرعت های کم برای باز و بسته کردن پیچ و استفاده از دریل به عنوان پیچ گوشتی به کار گرفته می شود. لازم به ذکر است که دریلکاری را در ابتدا باید با سرعت کم شروع کنید و به مرور سرعت را زیادتر کنید. فراموش نشود که تا زمان توقف کامل دریل، سرعت آن را تغییر ندهید زیرا ممکن است باعث آسیب شود. برای اینکه بدانیم چگونه با دریل کار کنیم حتما باید به سرعت گردش توجه نماییم.
گام چهارم : علامت گذاری و سوراخکاری
حالا نوبت به علامت گذاری سطح میرسد تا برای سوراخکاری آماده شود. بهتر است ابتدا سوراخی کوچکتر و سطحی تر از هدف ایجاد کنید تا بتوانید سوراخ مورد نظر را به شکلی دقیق تر بر روی سطح مورد نظر به وجود بیاورید.
خصوصا اگر قصد سوراخکاری با دریل در سطوح حساس و شکننده ای مثل شیشه و سرامیک را دارید، باید دقت کار خود را خیلی بالاتر ببرید. پیشنهاد می دهیم در این موارد، نقطه شروع سوراخکاری را با کمک دو چسب نواری علامت گذاری کنید. به این صورت که چسب ها را به صورت ضربدری بر روی هم و بر روی سطح بچسبانید.
یک نکتهی کاربردی این است که اگر دقت سوراخکاری بالاست و قرار است سطح را تا عمق مشخصی سوراخ کنید، لازم است از خطکش یا عمق سنج استفاده کید. اگر هم به خط کش دسترسی ندارد، می توانید بر روی مته، عمق مورد نظر خودتان را علامتگذاری کنید.
اقدامات ایمنی کار با دریل
- پیش از هر چیز باید بدانید که از جمله چیزهایی که دانستنش به راحتی کار شما کمک خواهد کرد، مطالعهی دفترچه راهنمای دستگاه است.
- حتماً، سطح سوراخکاری شونده را به صورت محکم و ایمن ببندید زیرا اگر چوب یا فلز مورد نظر در هنگام سوراخکاری حرکت کند، به احتمال زیاد، با آسیب و سانحه روبرو خواهید شد. بنابراین قطعه کار را با بستن یا با کمک گیره و یا قرار دادن یک چیز سنگین بر روی آن محکم کنید. یادتان نرود که به هیچ عنوان قطعه کار را در بین پاهای خود نگه ندارید.
- برای نصب مته بر روی سه نظام دستگاه، هیچگاه از دستان خود استفاده نکنید و همیشه از آچار سه نظام استفاده کنید. قبل از کار، گیره سه نظام را بررسی کنید و از محکم بودن آن مطمئن شوید؛ در غیر اینصورت احتمال زیادی دارد که مته یا سری پیچ گوشتی در وسط سوراخکاری یا پیچکاری در بیاید و باعث خطر برای شما و اطرافیان گردد. راستی، فراموش نکنید که قبل از روشن کردن دریل، آچار سه نظام را از روی سه نظام بردارید. در غیر این صورت، گردش سه نظام آچار را به اطراف پرتاب خواهد کرد و خسارت به بار خواهد آورد.
- قبل از جابجا کردن مته، از خاموش بودن دستگاه دریل مطمئن شوید. تغییر مته در هنگام سوراخکاری بسیار خطرناک است، چون ممکن است در دستتان بلغزد و سبب سانحه شود.
- موقع کار، به دریل فشار مناسبی وارد کنید. اگر فشار شما کم باشد دریل در دستتان تکان خواهد خورد و اگر فشار زیاد باشد ممکن است مته در هنگام کار بشکند و نیز موجب خراب شدن دستگاه شود. پس حتما فشار مناسب برای کار با دستگاه را پیش از شروع کار برآورد کنید و بعد به کار بپردازید.
- مطمئن شوید که دریل را به صورت عمود بر صفحه کار نگه داشته اید. این موضوع باعث می شود که یک دریلکاری مرتب و منظم انجام دهید و به طور کامل بر روی دریل و قطعه کار مسلط باشید.
- در کار با هر دستگاه برقی، بررسی ولتاژ متناسب با کار، مهم است. دریل برقی هم از این قاعده مستثنی نیست.
- اگر در حال سوراخ کردن دیوار هستید، احتمال وجود سیمهای برق را دست کم نگیرید. چون برخورد مته با سیم های جریان برق، خدای نکرده، باعث برق گرفتگی خواهد شد. راستی، در هنگام سوراخ کاری دیوار، مته را تا آخر در دیوار وارد نکنید تا به سه نظام آسیبی وارد نشود.
- کابل دستگاه دریل را به هیچ وجه در نزدیکی متهی در حال چرخش قرار ندهید و همچنین هیچگاه کابل را به دور بازو و مچ دست خودتان نپیچید.
- اگر به هر دلیلی، مته در کار گیر کرد، نباید به سوراخکاری ادامه دهید. باید کلید دستگاه را را رها کنید و جهت چرخش را معکوس نمایید، به آهستگی کلید را فشار دهید و مته را از قطعه کار بیرون بیاورید.
- در هنگام استفاده از مته چوب توجه داشته باشید که در هنگام درگیر شدن متن با قطعه کار، بدنهی دریل در جهت مخالف ضربه میزند. در این صورت، کنترل دریل در دستان شما دشوارتر می شود. بنابراین در این حالت، احتیاط کامل را فرموش نکنید تا به مشکلی برنخورید.
- لازم است بدایند که در هنگام قرار داشتن دریل در وضعیت چکشی، به هیچ عنوان جهت چرخش را تغییر ندهید؛ زیرا دندانههای چکشی دریل بهشدت لطمه می بینند.
- در هنگام سوراخکاری، برای ایجاد سوراخ بزرگتر، به هیچ وجه دریل را به چپ یا راست حرکت ندهید چون به سه نظام و گیربکس دریل آسیب وارد خواهید کرد.
- و در آخر، برای افزایش کارایی و بهبود عملکرد، همیشه مته را به صورت تمیز و خنک نگه دارید. گرمای زیاد نه تنها باعث کند شدن مته می شود، بلکه احتمال شکستن آن را هم بالا می برد. بنابراین خوب است در هنگام دریل کاری، یک ظرف آب خنک در کنار خود تان داشته باشید و هر چند دقیقه یک بار مته را با گذاشتن در آن خنک کنید.
در خطوط بالا، آموزش کار با انواع دریل را ملاحظه نمودیم. برای افزایش کارایی و بهتر شدن نتیجه، بهتر است نکات ایمنی کار با دریل را رعایت کنیم تا در انتها، کاری ایمن و پربازده را انجام دهیم.
نظرات 0