مقدمه
تراشکاری چیست ؟ ابزارهای تراشکاری کدامند ؟ برای انجام فرایند تراشکاری به چه ابزارهایی احتیاج داریم ؟
تمامی این ها ، سوالاتی است که ممکن است برای ما و هر کسی که قرار است وارد حوزه ی صنعت تراشکاری شود پیش آید. اگر شما از جمله علاقه مندان به این حوزه هستید و به دنبال پاسخ سوال های خود میگردید ، ما به شما پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقالهی مجله ی ابزارلاین همراه ما باشید.
تراشکاری چیست ؟
به طور کلی تراشکاری را میتوانیم اینگونه تعریف کنیم : تراشکاری فرآیندی است که به وسیلهی آن میتوانیم قطعات و مواد سخت و مقاومی نظیر فلز ، سنگ و … را شکل بدهیم و قطعات جدیدی تولید کنیم.
در تراشکاری قطعهی مورد نظر ما توسط ابزارهای تراشکاری نظیر الماس تراشکاری برش و شکل داده میشود. به عبارتی در تراشکاری قطعهی کار چرخش داده میشود و با استفاده از الماس و حرکت خطی بر روی آن تراش مورد نظر داده میشود که در نهایت قطعهی مورد نظر ساخته میشود.
از ویژگیها و مشخصه های تراشکاری میتوانیم به شکل دادن مواد سختی نظیر فلز و سرعت و دقت بالای این فرآیند اشاره کنیم. فلزاتی که معمولا به شکل استوانه هستند با سرعت و میزان قدرت مشخصی به چرخش درمیآیند و با حرکت الماس های تراشکاری یا همان تیغچه های تراشکاری بر روی آنها عمل براده برداری با سرعت و دقت معینی که از پیش تعیین شده است ، انجام میشود.
ابزار تراشکاری چیست ؟
به هر نوع شکل دادن ، برش دادن و براده برداری قطعات و مواد سختی همچون فلزات ، تراشکاری گفته میشود. بسته به اینکه چه فرم و حالتی قرار است به جسم مورد نظر خود بدهیم ، به انواع ابزار تراشکاری بزرگ و کوچک نیازمندیم.
تراشکاری از جمله پرکاربردترین حرفه ها به شمار میرود که تقریبا اکثر صنایع و تولیدی ها به آن نیاز دارند. تراشکارها برای انجام کارهای تراشکاری به ابزارهای مخصوصی نیاز دارند. در دنیای تراشکاری ، تنوع ابزار تراش بسیار زیاد است ، به گونه ای که برای هر جنس از قطعه یک نوع ابزار تراشکاری مخصوص وجود دارد. آشنایی با ابزار تراشکاری به متخصصان این حرفه کمک میکند در هنگام انجام کارهای تراشکاری بهترین و مناسب ترین ابزار را انتخاب نمایند و بدین ترتیب به کار خود سرعت و دقت ببخشند.
انواع ابزار تراشکاری
همانطور که گفتیم ، تنوع ابزار تراشکاری بسیار زیاد است به طوری که برای برش و تراش مواد مختلف از ابزار مخصوص آن قطعه استفاده میشود و نمیتوان از یک نوع ابزار تراشکاری و یا دستگاه تراش برای تراشکاری تمام قطعه ها با مقاومت های مختلف ، استفاده نمود.
ما در ذیل چند ابزار مهم تراشکاری بازار را برای شما بررسی مینماییم ، اگر به ابزارهای تراشکاری علاقه دارید و میخواهید در این حرفه مشغول به کار شوید ، میتوانید با خواندن این مطالب ، به خوبی با این ابزارها آشنا شوید.
ماشین یا دستگاه تراشکاری
ماشین تراشکاری را میتوانیم از مهم ترین ابزارهای تراشکاری نام ببریم که بدون آن در واقع فرآیند تراشکاری پیش نمیرود. ماشینهای تراشکاری در شکل و اندازههای مختلفی تولید میشوند، اما کاربرد آنها بسیار به هم مرتبط است. این ماشینها فلزات و چوب را برش و تراش میدهند، تا آنها را به اشکال مختلفی نظیر مخروط ، استوانه و ….تبدیل نمایند.
سه نظام و چهار نظام
از اجزای دستگاه تراشکاری میتوانیم به سه نظام ، چهار نظام آن اشاره کنیم که عملیات تراشکاری بدون وجود آنها امکان پذیر نمیباشد. این قطعه ی ماشین تراشکاری وظیفهی نگهداری قطعات را بر عهده دارد.
مرغک دستگاه تراشکاری
مرغک دستگاه تراش یکی دیگر از ابزارهای تراشکاری است. خود مرغک از اجزای کوچک تری ساخته شده است اما به طور کلی، با حرکت محوری ، می تواند عملیات سوراخکاری ، برشکاری و تراشکاری را بر روی قطعه انجام دهد.
قلم تراشکاری
برای ایجاد شکاف بر روی قطعهی کار ، از قلم تراشکاری استفاده میشود. قلم شش گوش ، قلم پنج شیار و قلم چهار شیار از پرکاربردترین قلم های تراشکاری میباشد.
الماس تراشکاری
الماس یا اینسرت تراشکاری یک قطعهی بسیار مهم و کاربردی در صنعت تراشکاری میباشد. الماس تراشکاری را میتوان از تخصصی ترین ابزارهای تراشکاری نام برد که تنوع بسیار بالایی دارد. فلزات از جمله مواد سختی هستند که شکل دادن آنها کار بسیار سخت و پر اهمیتی است و شکل دادن آنها تنها به وسیله ی ابزارهای سختی همچون الماس تراشکاری انجام میشود. از الماس های تراشکاری برای تیز کردن ابزارهای درست شده از کاربید تنگستن ، شیشه ، فلزات غیر آهنی ، اره کردن ، سوراخ کردن سیمان و سنگ استفاده می شود .
به عنوان مثال ، یک نوع الماس تراشکاری که پر فروش می باشد میتوانیم الماس zcc ذکر کرد .
هلدر تراشکاری
هلدرهای تراشکاری قطعاتی هستند که الماس های تراشکاری برای برشکاری بر روی آنها نصب میشوند. هلدر تراشکاری هماند الماس تراشکاری تنوع بسیار بالایی دارد.
برقو تراشکاری
از برقو برای گرد کردن و بزرگ کردن سوراخ هایی که توسط مته ها ایجاد شده است ، استفاده میشود. زمانی که توسط ابزارهای سوراخکاری ، سوراخی بر روی قطعات ایجاد میکنیم ، ممکن است کج و نافرم باشند ، برقو وظیفه ی صاف کردن و مرتب کردن این سوراخ ها را بر عهده دارد. برقو مارپیچ ، برقو مستقیم و برقو تنظیم پذیر از انواع برقو تراشکاری هستند.
حدیده و قلاویز
حدیده و قلاویز برای دنده دار کردن پیچ ها مورد استفاده قرار میگیرند. حدیده و قلاویز نیز انواع بسیار زیادی دارند.
قلاویز ابزار مخصوص تراشکاری است که از آن برای ایجاد رزوه و دنده کردن داخل قطعات استوانه ای همانند مهره ها استفاده می شود. به فرآیند تراشکاری که به وسیلهی قلاویز انجام میگیرد ، در اصطلاح قلاویز کاری گفته میشود.
به طور کلی قلاویز ابزاری است که با تراشیدن و ایجاد رزوه باعث دنده شدن قسمتهای داخلی سطوح مختلف از جمله پلاستیک ، فلز ، چوب و… میشود.
ابزار اندازه گیری تراشکاری
برای تولید یک قطعهی بدون نقص و در اندازه ی مناسب ، به وسایل اندازه گیری نیاز داریم تا تمام زوایا و اندازه های جسم را به خوبی و با دقت بالا مشخص کنیم.
کولیس ، میکرومتر ، گونیا ، ضخامت سنج ، فرکانس سنج ، فیلر یا نشت یاب و … از ابزارهای اندازه گیری مورد نیاز در تراشکاری هستند.
مته
از دیگر ابزارهای تراشکاری میتوانیم به مته ها اشاره کنیم که وظیفهی سوراخ کردن فلزها را بر عهده دارند. مته های الماسه بهترین نوع مته های مورد استفاده در تراشکاری هستند.
کلت و فشنگی
یکی دیگر از انواع مختلف ابزار تراش، کلت و فشنگی می باشد. این ابزار در دستگاه تراش مسئولیت مهمی را بر دوش دارد و وظیفه آن، نگهداری الماسه و یا قطعه کار است. ساختار خاص این ابزار تراش سبب می شود تا با استفاده از آن نیروی وارد شده به الماسه و یا قطعه کار به طور کامل مهار شود و عملیات تراشکاری به طور کامل و به بهترین نحو ممکن انجام شود.
سخن پایانی
ابزارهای تراشکاری انواع بسیار زیادی دارند و نبود هر کدام فرآیند تراشکاری را با مشکل روبرو میکند. هر یک از این ابزارها نقش مهمی در فرآیند تراشکاری دارند.
امید است با خواندن این مقاله تا حدودی با این ابزارها و کاربرد مخصوص آنها آشنا شده باشید. وب سایت فروشگاهی ابزارلاین لوازم های تراشکاری نظیر الماس تراشکاری ، الماس گام زنی ، هلدر ، قلاویز و … را جهت فروش عرضه نموده است. شما میتوانید برای تهیه و اطلاع از موجودی این ابزارها و لوازم با کارشناسان ما در این زمینه تماس حاصل نمایید.
نظرات 0