مقدمه
قبل از شروع فصل گرما و استفاده از سیستمهای سرمایشی از جمله کولرهای آبی ، باید به صورت سالیانه و مرتب سرویس شوند. برای استفاده و راه اندازی مجدد کولرهای آبی ، باید قطعات و اجزای مختلف آن از جمله تسمه کولر ، دینام کولر ، پمپ آب کولر ، یاتاقان کولر ، فولی کولر و برزنت آن به طور کامل مورد بازبینی و بررسی قرار بگیرد تا در صورت بروز مشکل ، قطعهی مورد نظر تعمیر و یا تعویض شود. تعمیر و یا تعویض قطعات فرسوده و خراب کولر آبی ، به افزایش راندمان کاری این دستگاه کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
شما شاید در هنگام سرویس سالیانه کولر آبی خود ، متوجه سر و صدایی از داخل آن بشوید. این سر و صدا علل مختلفی میتواند داشته باشد ، اما شایعترین علت سر و صدای بیش از حد کولر آبی خرابی قطعهای به نام فولی یا پولی کولر است.
پولی کولر آبی چیست؟
فولی کولر در واقع همانند یک قرقره است که تسمه برای حرکت کردن بر روی آن قرار میگیرد. برای انتقال نیرو بین اجزای مختلف کولرهای آبی ، تسمه و فولی باهم به گرفته میشوند. پولی کولر آبی ، انرژی الکتریکی تولید شده را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند و این انرژی مکانیکی توسط تسمه به پروانهها منتقل میشود. در داخل هر کولر دو عدد فولی وجود دارد. یک فولی بزرگ روی محور پروانه و یک فولی کوچک بر روی موتور قرار میگیرد.
اگر پولی مشکل داشته باشد و به خوبی کار نکند و وظیفهی اصلی خود یعنی تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی را به جا نیاورد ، پروانه توانایی پرتاب باد خنک به سمت کانال را نخواهد داشت. در صورت خرابی فولی ، فشار بسیار زیادی به موتور کولر وارد میشود و ممکن است موتور کولر دچار آسیب گردد.
سایز انواع فولی کولر
فولیها در اندازهها و سایزهای مختلفی بنا به ظرفیت و حجم کولرها تولید و ساخته میشوند. هرچه ظرفیت و حجم کولر بیشتر باشد ، ابعاد فولیای که برای آن کولر مناسب است نیز باید بزرگتر باشد. بزرگ بودن اندازه فولی موتور کولر آبی ، سبب افزایش توانایی برای پرتاب فشار باد میشود.
اندازه فولی 65 ، 70 ، 75 ، 80 و 85 از متداولترین سایزهای فولی است که برای کولرهای با حجم و ظرفیت 2500 تا 5000 کارا و قابل استفاده هستند.
تعمیر فولی کولر آبی
پولی ، از سری قطعات مستحکم کولر است که به راحتی آسیب نمیبیند و خراب نمیشود. با این حال ، در طی مرور زمان و استفادهی طولانی از کولر آبی ، ممکن است پولی فرسوده شود و از کار بیفتد.
از نشانههای خرابی فولی کولر میتوانیم به سر و صدای زیاد کولر ، پاره شدن مداوم تسمه ، گشاد شدن فولی ، خرابی یاتاقان و … اشاره کنیم.
برای تعمیر پولی ، اگر پیچ آن شل شده باشد ، در ابتدا باید تسمه را نیم دور در جهت حرکت خودش بچرخانیم و برداریم ، سپس پیچ پولی را به وسیلهی آچار آلن سفت کنیم؛ اما اگر پولی در اصطلاح گشاده کرده باشد و به صورت مدام موجب پاره شدن تسمه شود ، باید حتما و در اسرع وقت تعویض شود . این نکته را فراموش نکنید که اگر بخواهید فولی کولر شما درست و بدون سر و صدا کار کند ، باید به طور مرتب آن را روغن کاری کنید.
اگر قصد تعویض فولی کولر خود را دارید ، ما به شما توصیه میکنیم این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
مراحل تعویض فولی کولر
- در ابتدا باید جریان برق و ورودی آب کولر را قطع کنید تا با اطمینان کامل قطعهی مورد نظر را تعویض کنید.
- پولی کولر در سمت راست کولر قرار گرفته است ؛ بنابراین درپوش سمت راست کولر را بردارید تا به راحتی به فولی دسترسی داشته باشید.
- همانطور که در قسمتهای بالایی متن اشاره کردیم ، تسمه بر روی فولی قرار میگیرد. برای جدا کردن تسمه ، آن را نیم دور در جهت حرکت خودش بچرخانید تا از فولی جدا شود.
- حال باید به وسیلهی یک آچار آلن ، پیچ یا پیچهایی که فولی را در جای خود ثابت نگه داشته است ، باز کنید. بعد از باز کردن پیچها و شل شدن پولی ، آن را به وسیلهی یک پولی کش از کولر به آرامی جدا کنید.
- پولی جدید را در جای پولی قدیمی قرار دهید و همان مراحل بالا را تکرار کنید.
- با استفاده از فولی کش یا یک چکش پلاستیکی به فولی ضربه بزنید تا در جای خود قرار بگیرد. سپس پیچها را محکم کنید و تسمه را بر روی پولی سوار کنید.
- دریچه را سر جای خودش قرار دهید ، آب ورودی و جریان برق را وصل کنید و کولر را روشن کنید. اگر کولر به درستی کار کرد و باد سرد از آن خارج شد ، این بدین معنی است که نصب پولی به درستی انجام شده است ، در غیر این صورت مراحل بالا را مجدد بررسی کنید و یا از یک متخصص تعمیر کولر برای سرویس کولر خود کمک بگیرید.
نظرات 0