مقدمه
ایران از جمله کشورهای گرم و خشک خاورمیانه است که وجود انواع کولر در آن از جمله لوازم و دستگاههای ضروری در فصول گرم سال است. کولر گازی و کولر آبی از جمله سیستمهای سرمایشی هستند که امروزه مورداستفاده قرار میگیرند.
قیمت کولرهای گازی در بازار نسبت به قیمت کولرهای آبی در سطح بالاتری قرار گرفته است ، بنابراین اکثر مردم ایران از کولر آبی برای خنک کردن محل زندگی یا کار خود استفاده میکنند.
کولرهای آبی از قطعات و اجزای مختلفی از جمله تسمه ، دینام کولر ، پمپ کولر ، پوشال ، برزنت ، یاتاقان ، شناور و … ساخته شده اند که هر جز در تولید کردن باد خنک به وسیله ی کولر ، نقش اساسی و تعیین کننده ای دارد.
از مهمترین و اساسیترین قطعات کولرهای آبی میتوانیم به پمپ آب آن اشاره کنیم. در واقع پمپ آب کولر ، آبهای جمع شده در مخزن کولر را به سه راههای پلاستیکی جهت خیس کردن پوشالها منتقل میکند. باد گرم در برخورد با پوشالهای خیس خنک میشود.
پمپها عمدتا به صورت تک موتوره طراحی و ساخته میشوند و رسیدن جریان برق به آنها ، پروانهی سه پر یا چهار پر آن به حرکت در میآید که با حرکت این پروانهها ، آب به سمت بالا حرکت میکند.
پمپ های آب کولر به دلیل کارکرد مداومی که دارند ، ممکن است به دلایل مختلفی از کار بیفتند و بسوزند. کار نکردن و سوختن پمپ کولر ممکن است علل مختلفی داشته باشد. ما در این مقاله علت سوختن پمپها را برای شما بیان میکنیم تا اگر در هنگام سرویس کولر خود با مشکلی روبرو شدید ، بتوانید تشخیص دهید که پمپ آب کولر شما سوخته است یا خیر؟
علل کار نکردن و سوختن پمپ آب کولر
خشک ماندن پمپ آب کولر آبی
نبود آب در مخزن کولر و در نتیجه خشک ماندن پمپ ،میتواند یکی از علتهای کار نکردن و در نتیجه سوختن پمپ آب کولر باشد. زمانی که کلید پمپ آب را روشن کنیم اما بر خلاف روشن بودن و کار کردن کولر ، هیچ آبی در مخزن و کف کولر برای پمپاژ کردن وجود نداشته باشد ، در نتیجه پمپ کولر نیز خشک میماند و در نتیجهی خشک ماندن طولانی ، میسوزد.
پس یکی از راههای تشخیص پمپ آب کولر سوخته ، خشک ماندن کف و مخزن کولر آبی است. خشک ماندن پمپ دلایل بسیار زیادی میتواند داشته باشد که در ذیل به چند مورد آن اشاره میکنیم:
- مسدود شدن شلنگ اصلی آب کولر
- وجود سوراخ و نشتی در شلنگ اصلی
- خراب بودن و کار نکردن سه راهیهای توزیع آب
- تنظیم نبودن شناور آب کولر
- سوراخ بودن ، پوسیدگی و در نتیجه وجود نشتی در بدنه ، کف و مخزن کولر
روغن کاری نکردن پمپ
تمامی قطعات و اجزای همهی موتورهای الکتریکی نیاز به روغن کاری مرتب و به موقع دارند. روغن کاری کردن به موقع قطعات ، به روان و سریعتر کار کردن آنها کمک بسیار زیادی میکند. خشک ماندن و روغن کاری نکردن پمپ ، موجب اصطکاک قطعات ، فشار اضافی به پمپ و در نتیجه سوختن آن میشود. پس زمانی که با یک پمپ کولر خشک و بدون روغن روبرو شدید ، احتمال از بین رفتن و سوختن آن را در نظر داشته باشید.
خرابی سیستم برق رسانی پمپ آب
مشکل در سیستم برق رسانی و نرسیدن برق به پمپ آب ، از دیگر عواملی است که باعث خراب شدن و سوختن پمپ آب کولر میشود. زمانی که پمپ آب کولر شما از کار افتاده است ، بهتر است سیستم برق رسانی آن را به وسیلهی یک مولتی متر بررسی نمایید.
ورود آب به موتور پمپ آب
گاهی به دلیل ورود آب به قسمت الکتریکی موتور پمپ ، موتور میسوزد و از کار میفتد. کلاهکی که بر روی موتور پمپ قرار گرفته است از قسمت الکتریکی موتور محافظت میکند و مانع از ورود آب به موتور پمپ میشود. همیشه کلاهک را بررسی کنید تا پوسیده و فرسوده نشده باشد.
ورود رسوبات به داخل پروانهی پمپ
علت کار نکردن و سوختن پمپ آبی کولر ممکن است به دلیل ورود رسوبات و اجسام مختلف به داخل پروانهی پمپ باشد. رسوباتی که در اثر مرور زمان در مخزن و کف کولر جمع میشوند ، با پمپاژ آب این رسوبات به داخل پروانهی پمپ وارد و مانع از چرخش پرهها میشوند. عدم چرخش درست پرهها در طی مرور زمان منجر به سوختن پمپ آب کولر میشود. در هنگام سرویس کولر آبی ، حتما کفی کولر را از هرگونه رسوبات و اجسام اضافی پاکسازی نمایید.
تعویض نکردن پوشالها
تعویض نکردن پوشالهایی که در اطراف بدنهی کولرهای آبی وجود دارد ، ممکن است بعد از گذشت مدتی ، منجر به سوختن و از کار افتادن پمپ کولر شود. پوشالها به مرور رسوب میزنند و با ریختن این رسوبات به داخل پمپ همانطور که اشاره کردیم ، منجر به از کار افتادن پمپ میشود.
سخن پایانی
در صورت کلی ، با مشاهدهی هر کدام از ایراداتی که به آن اشاره کردیم ، باید نسبت به رفع آن سریعا اقدام نماییم ، تا از سوختن پمپ کولر خود جلوگیری کرده باشیم. از همه مهمتر خراب بودن پمپ ، ممکن است به سایر قسمتهای کولر نیز آسیب جدی وارد نماید.
نظرات 0