مقدمه
حتی اگر تجربه وقوع یک زلزله شدید را در عمرتان نداشته باشید بازهم با شنیدن اسم زلزله نیز ممکن است لرزه به اندام شما بیافتد. حتی تصور وقوع زلزله نیز میتواند ذهنتان را پریشان کند و ترجیح دهید به آن فکر نکنید. اما همواره باید در مواجه با اتفاقات ناگوار و غیرقابلپیشبینی، آماده بود. بهطور حتم، آماده بودن در مواجه با زلزله میتواند تا حد زیادی از آسیبهای ناشی از آن جلوگیری کند.
اولین قدم در آمادهسازی خود برای مواجه با زلزله این است که یاد بگیرید در هنگام وقوع زلزله و بعد از وقوع آن، چه اقداماتی باید انجام دهید. در گام بعدی باید مجموعهای از اقلام ضروری و حیاتی برای بعد از زلزله، مهیا کنید و در دسترس خود قرار دهید. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی 10 ابزار ضروری و لازم برای مواقع بعد از وقوع زلزله بپردازیم. پس ابتدا یک کیف ابزار ضروری برای بعد از زلزله تهیه کنید و در ادامه با ما همراه باشید تا به شما بگوییم که آن کیف را با چه ابزار و وسایلی پر کنید.
بعد از زلزله چه ابزاری به همراه داشته باشیم ؟
ایجاد و ارتقاء آمادگی در جامعه برای رویارویی با حوادث و سوانح باعث می شود علاوه بر کاهش خسارات جانی و مالی در هنگام وقوع حادثه، شرایط هر چه سریع تر به حالت عادی برگردد. یکی از راه های آمادگی در برابر حوادث، مجهز بودن ما به اقلام مورد نیاز ساعات اولیه پس از وقوع حادثه است.
بر اساس شدت و وسعت حادثه، تا رسیدن نیروهای امدادی می توان از این تجهیزات استفاده نمود.
مخزن آب بهداشتی
اگر شما نیز از جمله افرادی هستید ک در مناطق زلزله خیز زندگی میکنید، همواره باید برای مواقع اضطراری، به مقدار کافی آب ذخیره کنید. به گفته مقامات شهر نورتبریج، تا ده روز بعد از وقوع زلزله سال 1994، دوازده هزار خانوار به آب آشامیدنی دسترسی نداشتند. این آمار عجیب در حالی ارائه شده است که شدت زلزله تنها 7/6 ریشتر بوده است. طبق بررسیهای انجامشده و گزارشهای سازمان بهداشت جهانی، بهتر است بین 20 تا 30 لیتر آب بهداشتی برای مواقع اضطراری ذخیره کنید. مخزنهای آب شفاف از جنس پلیتیلن که عمدتاً به رنگ آبی هستند، بهترین گزینه برای ذخیره کردن آب بهداشتیاند. زیرا این نوع از مخزنها دارای طول عمر بیشتری هستند و ضد نشت بوده و مانع از رشد باکتری درون آب میشوند.
یک مخزن آب 25 لیتری، مصرف یک هفته یک فرد را از آب بهداشتی، تأمین میکند. چنانچه در یک خانواده پرجمعیت زندگی میکنید، حتماً باید به این نکته توجه کنید که به میزان کافی و متناسب با تعداد افراد خانوادهتان، آب ذخیره کنید. میتوان برای مصارف غیر آشامیدنی از هر ظرفی مانند بطری نوشابه یا ظروف پلاستیکی یکبارمصرف هم استفاده کرد، اما حتماً باید این نکته را مدنظر قرار دهید که آب بهداشتی و آشامیدنی را باید در مخزنهای مخصوص نگهداری کنید.
کپسول آتش خاموش کن
عموماً آتشسوزی یکی از تبعات زلزله است و زلزلههای شدید با آتشسوزی همراه هستند. در زلزله سال 1906 سانفرانسیسکو، خسارت ناشی از آتشسوزی بعد از زلزله از خسارات خود زلزله بیشتر بود. دلیل این موضوع این است که وقوع زلزله ممکن است باعث ترکیدگی لولههای گاز شود و نشتی گاز، ریسک آتشسوزی را افزایش میدهد. شاید شما هم یک یا چند کپسول آتشنشانی در خانه یا ماشین خود دارید، اما اگر در مناطق زلزلهخیز زندگی میکنید، باید یک کپسول آماده و شارژ شده در دسترس خود داشته باشید تا در صورت وقوع زلزله یا در مواقع بحرانی بهراحتی از آن استفاده کنید. توصیه میکنیم یک کپسول آتش خاموش کن در مشاعات یا حیاط منزل خود نصب کنید تا در صورت بروز هرگونه حادثه غیرمترقبه مانند زلزله، چنانچه همسایه شما به کپسول دسترسی نداشته باشد، بتواند برای اطفای حریق، از کپسول شما استفاده کند.
نکته مهم در مورد کپسول های آتش نشانی ، میزان شارژ کپسول است که باید بهصورت دورهای چک شود. همچنین مواد درون کپسول، تاریخ انقضا دارند و پس از مدتی فاسد میشوند. بنابراین باید بهصورت منظم و طی دورههای 6ماهه کپسول را مجدد شارژ کرد تا از عملکرد صحیح آن در مواقع اضطراری اطمینان حاصل شود.
رادیوی اضطراری و پاور بانک
زلزله قابل پیشبینی نیست اما پیگیری اخبار بعد از وقوع زلزله و اطلاع از بیانهها و آمارها و اطلاعات منتشرشده، ضروری است. از آنجایی که ممکن است وقوع زلزله به تأسیسات برقی صدماتی وارد کند و باعث قطعی برق شود، بهتر است یک رادیوی شارژی به همراه داشته باشید تا اخبار لحظهای بعد از وقوع زلزله باخبر شوید. رادیویی که انتخاب میکنید باید دو موج AM و FM را پشتیبانی کند. همچنین باید از شارژ بودن رادیوی خود اطمینان داشته باشید. بعضی از مدلهای رادیوهای اضطراری، مجهز به چراغقوه نیز هستند که در مواقع اضطراری بسیار کارآمد است. همچنین در هنگام خرید رادیو به روش شارژ شدن رادیو نیز دقت کنید. سعی کنید رادیویی را انتخاب کنید که با پورت USB شارژ شود. بهتر است در کنار رادیوی اضطراری یک پاور بانک هم داشته باشید. در صورت عدم دسترسی به برق، پاور بانک میتواند گوشی موبایل ، لامپ اضطراری ، رادیوی شارژی و سایر وسایلی که مجهز به پورت USB هستند را شارژ نماید. بعضی از انواع پاور بانک قابلیت شارژ شدن با انرژی خورشیدی را دارند که این مورد میتواند در موارد اضطراری مانند قطع برق به دلیل زلزله بسیار کارآمد باشد.
هدلایت و لامپ اضطراری
به همراه داشتن لامپ اضطراری و چراغقوه در هنگامی که با قطعی برق مواجه میشوید ضروری است اما در حوادث و بلای طبیعی مانند زلزله، بهتر است یک هدلایت در دسترس داشته باشید. منظور از هدلایت، چراغقوهای است که بر روی پیشانی نصب میشود. هدلایت علاوه بر میدان دید گستردهتری که به شما میدهد، باعث میشود تا آزادی عمل شما نیز بیشتر شود چون دیگر نیاز نیست که چراغقوه را با دست خود حمل کنید. استفاده از هدلایت بعد از وقوع زلزله باعث میشود که تسلط بیشتری بر محیط اطراف داشته باشید و بهراحتی بتوانید در محیطهای تاریک حرکت کنید و از بین آوار و سازههای تخریبشده، مسیر خود را پیدا کنید. اگر هنوز یک هدلایت تهیه نکردهاید توصیه میشود هدلایتی تهیه کنید که مجهز به درگاه USB برای شارژ شدن باشد تا بتوانید با پاور بانک نیز آن را شارژ نمایید.
جعبه کمک های اولیه
عمدتاً حوادثی مانند زلزله، با صدمات جانی همراه هستند. طبق گزارشهای ارائه شده از سوی سازمان امنیت جهانی، اکثر صدمات جانی و جراحات ناشی از زلزله، در مرحله جمعآوری و پاکسازی آوار رخ میدهد. جراحاتی از قبیل بریدگی سطحی یا سوختگی جزئی، بدون نیاز به کادر درمانی متخصص نیز قابل بهبود هستند. توصیه میشود یک جعبه کمک های اولیه در منزل خود داشته باشید تا در مواردی مثل زلزله بتوانید به سهولت به آن دسترسی داشته باشید. یک جعبه کمکهای اولیه کامل باید شامل گاز استریل برای پانسمان، باند کشی، بتادین برای ضدعفونی کردن زخم، الکل برای ضدعفونی کردن سطح پوست، داروها و آمپولهای لازم مانند انواع مسکّن و قیچی و چسب پانسمان باشد. پس حتماً یک جعبه کمکهای اولیه دم دست داشته باشید.
چسب نواری و چسب کاغذی
بعد از وقوع زلزله، چیزهای زیادی ممکن است بشکنند یا جاهای مختلفی سوراخ شوند یا دچار نشتی شوند. چسب نواری در ترمیم موقت چنین مواردی، بسیار کارآمد است. یک چسب نواری خوب میتواند نشتی لولههای آب را تا حد زیادی بگیرد، شکافها و ترکهای روی سطوح شیشهای و پنجرهها را بپوشاند، شکافهای ایجاد شده روی درب و دیوار را بپوشاند و مانع از هجوم حشرات و حیوانات موذی به داخل خانه شود و حتی برای کمک و امدادهای اولیه نیز مورداستفاده قرار بگیرد. پس توصیه میکنیم حتماً چند چسب نواری و کاغذی در ابعاد مختلف، در کیف ابزار ضروری خود، به همراه داشته باشید.
چاقو و قیچی
اهمیت وجود یک ابزار برنده در مواقع ضروری بر هیچکس پوشیده نیست. مطمئناً بعد از وقوع زلزله به این دو ابزار یعنی چاقو و قیچی نیاز پیدا خواهید کرد. اگر بخواهید تکه پارچهای را ببرید و با آن زخمی را پانسمان کنید، یا اگر بخواهید طنابی را پاره کرده و از آن استفاده کنید، یا اگر بخواهید شاخه کوچک درختی را که راهتان را سد کرده است ببرید بهطور حتم به یک چاقو و یک قیچی تیز نیاز پیدا خواهید کرد. توصیه میکنیم علاوه بر یک چاقو و یک قیچی برّنده و تیز، یک چاقوی سوئیسی همهکاره نیز همراه خود داشته باشید. این چاقوها دارای چندین ابزار مختلف هستند که بهصورت فشرده در قالب یک ابزار کوچک قابل خریداریاند. مزیت این نوع چاقوها، سهولت در حمل و استفاده آنها است.
انبردست
انبردست ابزاری است با کارآییهای فراوان و بهنوعی یک ابزار همهکاره بهحساب میآید. از یک انبردست خوب میتوان برای باز و بسته کردن پیچ و مهره، باز و بست شیر، بریدن سیم و کابل و ….. استفاده کرد. شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که بعد از وقوع زلزله، انبردست چه کمکی میتواند به ما بکند. در ادامه با ذکر دو مثال این موضوع را توضیح خواهیم داد. بعد از وقوع زلزله حتماً باید شیر گاز و آب ورودی به واحد و آپارتمان خود را ببندید. به کمک یک انبردست، میتوانید این کار را با سهولت بیشتری انجام دهید. فرض کنید بعد از وقوع زلزله، یکی از سیمهای برق داخل خانهتان اتصالی کند و نیاز باشد که آن را قطع کنید. انبردست میتواند این کار پرخطر را بهآسانی برایتان انجام دهد. البته حتماً توجه داشته باشید که اولاً انبردستتان داری تیغه سیمچین باشد دوما دسته انبردستتان مجهز به روکش عایق برق باشد تا جریان برق از طریق دستهها به شما منتقل نشود.
چکش (و تبر و اره)
اگر بعد از وقوع زلزله در فضایی محبوس شده باشید، میتوانید برای یافتن راه فرار، از یک چکش استفاده کنید. با چند ضربه چکش میتوانید پنجرههای شیشهای یا حتی دربهای چوبی را بشکنید. همچنین چکش برای آواربرداریهای جزئی و برداشتن آوار از سر راهتان نیز میتواند مفید واقع شود. پس در کیف ابزارهای اضطراری خود یک چکش نیز به همراه داشته باشید.
دستکش ایمنی
عموماً زلزله با تخریب و شکستن همراه است. گاهی برای جابهجا کردن آوارهایی که مسیر عبورتان را سد کردهاند باید آوارها را با دست کنار بزنید. در بین آوارها، تکههای برّنده نیز وجود دارند که ممکن است لمس کردن آنها باعث چراحت دستتان شود. یا گاها ممکن است نیاز باشد که سیمهای برق را لمس کنید یا جعبه فیوز خانه را قطع کنید. سطوحی از این قبیل عمدتا دارای جریان برق فشار قوی هستند که تماس دست با آنها میتواند بسیار خطرناک باشد. بنابراین استفاده از یک دستکش ایمنی که عایق برق نیز باشد، در موارد اضطراری از قبیل زلزله، بسیار ضروری است.
نظرات 0