مولتی متر چیست؟
مولتی متر یکی از ابزارهای اندازه گیری ضروری مهندسان و برق کاران است که پارامترهایی از جمله مقاومت، ولتاژ و جریان الکترونیکی را اندازه گیری میکند. در واقع به وسیلهی مولتی متر ایرادات و عیب های قطعات مختلف پیدا و رفع میشود.
مولتی متر از مهم ترین و ضروری ترین ابزارآلات در تمام آزمایشگاه های برق و الکترونیک و تعمیرگاه های لوازم الکترونیکی است.
دقت اندازه گیری مولتی متر
تمام دستگاه های اندازه گیری مقداری خطا دارند. در هنگام استفاده از دستگاههای اندازه گیری نظیر مولتی متر ، به جای مقدار واقعی از مقدار استاندارد استفاده میشود و دقت بر حسب خطای دستگاه مورد نظر و به صورت درصد گفته میشود.
مولتی متر آنالوگ که در گذشته رواج بیشتری داشته است ، به صورت استاندارد 3 درصد خطا دارد. در مقابل ، مولتی مترهای دیجیتال که امروزه جایگزین مولتی مترهای آنالوگ شده اند به صورت استاندارد 0.5 درصد خطا دارند. مقدار خطای دستگاه های اندازه گیری با علامت مثبت و منفی نشان داده میشود. در بعضی از مدل های پیشرفته مولتی متر که دقت بالایی دارند ، درصد خطا برابر 0.01 درصد است.
اجزا و ساختار مولتی متر
هر مولتی متر از اجزا و ساختاری تشکیل شده است که بهتر است با آن ها آشنایی داشته باشیم.
نمایشگر
صفحه نمایشگر مولتی متر همانند هر دستگاه اندازه گیری دیگری ، مخصوص نشان دادن کمیت ها و اندازه گیری های مختلف است.
دستگیره انتخاب
دستگیره انتخاب یا همان سلکتور برای انتخاب پارامتر مدنظر برای اندازه گیری به کار می رود. با چرخاندن این کلید ، میتوان پارامتر دل خواه از جمله ولتاژ ، جریان و مقاومت را انتخاب کرد و به سنجش آن پرداخت.
بر روی مولتی مترها اختلاف پتانسیل با علامت V ، شدت جریان با علامت A ، جریان متناوب با علامت AC ، مقاومت با علامت Ω و جریان مستقیم با علامت DC مشخص شده اند.
پورت
پورت قسمتی از مولتی متر است که پراب ها به آن متصل میشوند. در واقع پورت ها ترمنیال های ورودی مولتی مترند.
پراب
در هر مولتی متر دو پراب وجود دارد که اغلب به رنگ قرمز و مشکی نشان داده میشود و این تفاوت رنگ صرفا برای تمایز این دو پراب است وگرنه تفاوتی با یکدیگر ندارند.
انواع مولتی متر
پس از معرفی مولتی متر و ساختار آن بهتر است با انواع آن هم آشنا شویم. تنوع بسیار بالایی از مولتی مترها از برندهای مختلف در بازار وجود دارند که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند و همین تفاوت در نوع مولتی متر، قیمت مولتی متر و انواع آن را در سطوح متفاوتی قرار داده است.
از انواع مولتی متر میتوانیم به مولتی متر آنالوگ یا مولتی متر عقربه ای ، مولتی متر دیجیتالی ، مولتی متر انبری و مولتی متر رومیزی اشاره کنیم.
مولتی متر عقربه ای یا آنالوگ
همانطور که در قسمت های ابتدایی متن اشاره کردیم ، یکی از قدیمی ترین انواع مولتی متر ، مولتی متر آنالوگ است. این ابزار نزدیک به یک قرن قدمت دارد و امروزه نیز مدل های مختلف از آن مورد استفاده قرار میگیرد. ساختمان و ساختار سادهی مولتی متر آنالوگ باعث شده است استفاده از این ابزار بسیار مورد توجه قرار گیرد.
امروزه کمتر برندی به سراغ تولید این دسته از مولتی مترها میرود زیرا از دقت پایین تری نسبت به سایر مولتی مترها برخوردار هستند.
پیشنهاد میشود برای آنگه اندازه گیری دقیقی داشته باشید ، از مولتی مترهای به روزتر و پیشرفته تر استفاده کنید.
مولتی متر دیجیتالی
از پرکاربردترین و بهترین انواع مولتی متر ، مولتی متر دیجیتال است. مولتی متر دیجیتال یکی از پر فروش ترین ابزارهای اندازه گیری است که برندهای مختلفی مدل های مختلفی از آن را طراحی و تولید کرده اند.
همانطور که از اسم این مولتی متر پیداست ، دارای صفحه نمایشگر دیجیتالی است. قدرت و دقت اندازه گیری این مولتی مترها نسبت به مولتی مترهای دیگر بالاتر است و این مولتی متر برای مشاغل حرفهای و نیمه حرفهای برای اندازه گیری میزان مقاومت و ولتاژ ، قابل استفاده است.
مولتی متر جیبی و مولتی متر قلمی از نمونه های مولتی متر های دیجیتال هستند.
مولتی متر انبری
مولتی متر انبری یکی از دقیق ترین انواع مولتی متر است که شکل ظاهری آن شبیه به انبر دست است.
مولتی متر انبری که به مولتی متر کلمپی نیز معروف است ، کارکرد و استفاده بسیار راحتی دارد و در شرایط مختلف کاری به خوبی به سنجش پارامترهای مختلف مدار می پردازد.
مولتی متر رومیزی
مولتی متر رومیزی یکی از مولتی مترهای کاربردی است که در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار میگیرد. این مولتی مترها از دقت بالایی برخوردار هستند و برای کارهای حرفه ای مورد استفاده قرار میگیرند. برندهای مختلفی به تولید و ساخت این نوع مولتی متر پرداخته اند.
حال که با کارکرد مولتی متر و انواع آن آشنا شدیم ، میتوانیم بهترین انتخاب را با توجه به حرفه و کار خود در این زمینه داشته باشیم.
شما برای اطلاع از مشخصات سایر ابزارهای اندازه گیری، میتوانید به صفحات دیگر مجلهی ابزارلاین مراجعه نمایید.
نظرات 0