مقدمه
اره ها به عنوان ابزاری کاربردی در فعالیت های برشکاری و صنایع چوب، عموماً جهت برش صفحات چوبی و یا فلزی مورد استفاده قرار می گیرند. اما آن چه که مهم است شناخت انواع اره برای انتخاب نوع مناسب آن در هر پروژه کاریست. مهم نیست هدف شما یک برشکاری ساده در منزل باشد یا یک پروژه بزرگ ساخت و ساز، در هر حالت با انتخاب اره مناسب انجام این پروژه راحت تر و نتیجه حاصل قطعا رضایت بخش تر خواهد بود.
به همین جهت در این مطلب قصد داریم با بررسی انواع اره و کاربردهای هریک از انواع آن، شما را برای انتخاب بهترین گزینه همراهی کنیم.
نکات مهم در انتخاب اره مناسب
همانطور که گفته شد هر یک از انواع اره مناسب جهت پروژه ای خاص بوده و برای رسیدن به نتیجه دلخواه در استفاده از این ابزار، باید نوع مناسب آن را انتخاب نمود. اولین نکته ی مهم، انتخاب اره ای با تیغه متناسب با جنس سطوح است. برای ایجاد برش در سطوح مختلف نظیر چوب و یا فلز، باید از اره ای با تیغه مخصوص این سطوح استفاده کنید. اندازه و تعداد دندانه ها نیز فاکتوری مهم برای انتخاب بهترین گزینه در این ابزار محسوب می شود. بطور کلی می توان گفت دندانه های بزرگتر معمولاً برای ایجاد برش در سطوحی با مقاومت کمتر، و دندانه های کوچکتر جهت استفاده در سطوح مقاوم تر مناسب می باشد. البته این نکته را نیز باید بدانید که برش با اره هایی با دندانه های کوچکتر مناسب جهت استفاده در کارهاییست که نیاز به دقت و ظرافت بیشتری دارد.
تقسیم بندی اره های دستی از لحاظ نوع دندانه
اره های دستی از لحاظ نوع دندانه عموماً در دوسته کلی تقسیم بندی می شوند:
اره قطع کن (CROSSCUTSAW)
این ابزار جهت ایجاد برش بصورت عرضی مورد استفاده قرار می گیرند. طراحی دندانه ها در این اره به نحویست که به سهولت می توان با حرکت دادن آن در عرض چوب برش هایی در آن ایجاد و الیاف آن را قطع نمود. دندانه های اره ی قطع کن، تیغه هایی ظریف و کوچک مانند کارد داشته که به شکل یک در میان دنبال هم قرار گرفته اند.
اره شکاف زن (RIPSAW)
اره های شکاف زن با توجه به طراحی خاص دندانه ها در ایجاد برش های طولی در الیاف چوبی مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع فرم دندانه در اره ها
دندانه های اره های دستی و یا دستی-برقی به لحاظ فرم، به سه دسته تقسیم می شوند: دندانه تیز کشیده، دندانه متساوی الاضلاع، دندانه گروهی
آشنایی با انواع اره و کاربردهای آن
اره ها بطور کلی در دو دسته اره برقی و اره دستی تقسیم می شوند که انواع آن عبارتند از:
اره ظریف بر پشت دار
نوعی از اره های قطع کن با دندانه هایی بسیار ظریف که در قسمت پشتی تیغه آن قطعه ای فولادی جهت جلوگیری از خم شدن آن هنگام برش تعبیه شده است.
اره ظریف بر زبانه بر
این نوع اره با داشتن دندانه هایی ظریف با فاصله های بسیار کم، قابل استفاده جهت ایجاد برش های ظریف در مواردی نظیر اره کشی و یا درز کردن محل اتصالات چوبی بوده و به دو شکل دسته متحرک و ثابت به تولید می رسد.
اره دم روباه
این نوع اره جهت ایجاد برش به دو صورت طولی و عرضی در چوب به کار برده می شود. در اره دم روباه جهت ایجاد برش های عرضی از تیغه هایی به شکل متساوی الاضلاع و جهت برش های طولی از تیغه های دندانه تیز استفاده می کنند.
اره نوکی
این نوع اره با تیغه هایی بسیار ظریف مناسب جهت عمل قوس بری و یا برشکاری وسط چوب می باشد. جهت این نوع برش با ایجاد سوراخی در وسط چوب، نوک کم عرض اره را وارد سوراخ کرده و عمل برش را انجام میدهند.اره نوکی به سه صورت تیغه متحرک، ثابت و میله ای تولید و عرضه می شود.
اره روکش بر
این اره با داشتن تیغه های بیضی مانند و دندانه های ریز در دو طرف، مناسب جهت برش و درز کردن چوب ها و روکش های نازک چوبی می باشد.
اره گرات
به دو صورت تیغه ثابت و متحرک ساخته شده و مناسب برای ایجاد برش زاویه دار در عمق ضخامت چوب می باشد. در نوع تیغه متحرک آن حد فاصل بین دندانه و دسته قابلیت تنظیم متناسب با عمق برش را دارد.
اره کلافی
یکی از انواع قدیمی اره که قابلیت استفاده در قوس بری، برش عرضی و برش طولی را داشته و امکان تعویض تیغه در این نوع اره نیز وجود دارد. عموماً در سه نوع اره قطع کن، شکاف زن و جکی به تولید می رسد.
اره کمانی
این نوع اره با داشتن کلافی فلزی و تیغه بسیار باریک جهت ایجاد برش در صفحات فشرده و یا سطوح چوبی نازک و قوس بری ظریف مورد استفاده قرار می گیرد. تیغه اره های کمانی متحرک بوده و قابلیت تعویض نیز دارد.
اره ژاپنی
قابل استفاده در برشکاری های دقیق و ظریف بوده و به دلیل طراحی خاصی که دارد مناسب جهت ایجاد برش در قسمت هاییست که با اره های معمولی به راحتی نمی توان عمل برش آن را انجام داد.
اره فارسی بر برقی
برش های با زاویه 45 درجه در صنایع چوب با نام فارسی شناخته می شود و به دلیل کاربرد این نوع اره در برش های 45 درجه، آن را به نام اره فارسی بر نامگذاری کرده اند. البته در برش هایی با زوایای دیگر نیز کاربرد دارد. بدنه اره فارسی بر به دو صورت چوبی و یا فلزی ساخته شده که در نوع فلزی این اره، از اره ظریف بر پشت دار استفاه می شود.
اره عمود بر
اره عمود بر که با نام اره چکشی نیز شناخته می شود قابل استفاده در برش هایی با زاویه 15 الی 20 و یا 45 درجه و یا عمل قوس بری بوده و در برشکاری صفحات فشرده از جنس فلز، شیشه، چوب و … کاربرد دارد. این نوع اره معمولاً با انواع تیغه عرضه شده که از لحاظ شکل و اندازه دندانه متفاوت بوده که هر یک در برش های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، این دستگاه چند سرعته بوده و هر درجه سرعت مناسب جهت کارکردی خاص با توجه به جنس سطح مورد نظر می باشد. اره عمود بر جهت انجام برش موازی دارای گونیا و میله ای مخصوص بوده و جهت برش های دایره ای نیز دارای میله ای با خار فلزیست که با قرار گرفتن میله در در سوراخ موجود در بدنه تنظیم شده و عمل برش با شعاع دلخواه را انجام می دهد.
اره گرد بر برقی
اره گرد بر در ایجاد برش های عرضی، طولی، مایل و یا جهت ایجاد شیار کاربرد دارد. از این اره برقی در برش انواع مصالح ساختمانی مانند سنگ مرمر، موزاییک، کاشی و سطوح چوبی و فلزی استفاده می شود. تیغه برش در اره های گرد بر عموماً قطری بین 10 الی 30 سانتیمتر دارد.
اره مویی برقی
این اره از جمله ابزار قابل استفاده در فعالیت های هنری چوبی، معرق کاری و نجاری بوده و جهت قوس بری و ایجاد برش هایی با ظرافت بالا در سطوح چوبی نازک، مانند برش شابلون از فیبر مناسب می باشد.
اره نواری
از جمله ابزار پرکاربرد در صنایع چوب محسوب می شود که قابل استفاده در ایجاد برش های طولی در کارهایی نظیر تولید الوار از تنه درختان می باشد. این نوع اره برقی توانایی ایجاد برش در انواع چوب هایی با ضخامت زیاد و یا کم را داشته و در قوس بری و ایجاد برش های زاویه دار و زوایای مرکب نیز کاربرد دارد.
اره درخت بر
همانطور که از نامش پیداست جهت استفاده در برش تنه درختان و همچنین هرس و زدن شاخ و برگ آن ها کاربرد دارد. اره درخت بر با تیغه هایی در سایز 35 الی 80 تولید و عرضه می شود.
اره افقی بر
از دسته ابزارهای قوی جهت ایجاد برش های افقی بوده و قابل استفاده در سطوح فلزی، فایبر گلاس، چوب و … در فعالیت هایی نظیر لوله کشی، تأسیسات و همچنین کارهای ساختمانی می باشد.
نکات مهم در نگهداری انواع اره
- روغن کاری اره هنگام کار جهت جلوگیری از داغ شدن و ایجاد لغزندگی لازم هنگام برش
- جلوگیری از برخورد تیغه اره با اشیای سخت هنگام کار ( اشیائی نظیر سنگ، میخ و …)
- تمیز نمودن اره بعد از اتمام کار و قرار دادن در محل مخصوص
- تمیز کردن گرد و غبار و ذرات اطراف اره های برقی با استفاده از فشار باد جهت جلوگیری از وارد شدن ذرات به دستگاه و افزایش طول عمر آن
نکات ایمنی در استفاده از انواع اره
- جلوگیری از اعمال فشار زیاد به اره هنگام کار جهت برش سریعتر
- نگه داشتن تیغه اره به سمت پایین در زمان حمل آن
- توجه به سیم برق اره در هنگام برش عمودی و جلوگیری از برخورد سیم با تیغه
- عدم استفاده از اره هایی با تیغه کند و دندانه های آسیب دیده
- استفاده از ماسک های حفاظتی زمان کار با انواع اره
- استفاده از عینک های حفاظتی هنگام کار جهت جلوگیری از برخورد تراشه ها و ذرات با چشم
نظرات 0