مقدمه
جوشکاری عملیاتی است که دو یا چند قطعهی فلزی در طی این عملیات به یکدیگر متصل میگردند. این اتصال به صورت دائمی است و از طریق ذوب شدن هر دو ماده و توسط اینورتر جوشکاری صورت می گیرد. با ذوب شدن و خنک شدن مواد، قطعات فلزی به یکدیگر متصل می شوند.
مزیت نوع اتصالی که در جوشکاری وجود دارد ، دائمی بودن آن است. استحکام قطعات در جوشکاری بالاست و در کوتاه ترین زمان ممکن می توان این اتصال محکم بین دو قطعه را به وجود آورد. جوشکاری در مرور زمان و نسبت به سایر اتصالات پایدار تر است و از بین نمی رود.
زمانی که شما وارد حرفهی جوشکاری می شوید باید انواع جوشکاری و همچنین لوازم جانبی و لوازم مخصوص جوشکاری مانند الکترود جوشکاری،که برای این کار احتیاج دارید را به خوبی بشناسید. ما در این مقالهی مجلهی ابزارلاین سعی بر آن داریم که انواع جوشکاری و مزیت های جوشکاری را برای شما به اختصار بیان کنیم.
انواع جوشکاری
اگر بخواهیم جوشکاری و انواع آن را نام ببریم باید بگوییم که با پیشرفت فناوری، روش های مختلفی برای عملیات جوشکاری به وجود آمده است که در ذیل به برخی از آنها به اختصار می پردازیم:
الف) جوشکاری قوس الکتریکی
1-جوشکاری اتمی هیدروژن
الکترودهای جوشکاری که در این نوع جوشکاری از آن ها استفاده میکنید فلزی است و به دو عدد از این الکترودهای فلزی احتیاج دارید. این دو الکترود، با استفاده از مقدار زیادی هیدروژن عملیات جوشکاری را انجام میدهند.
2-جوشکاری فلزی بدون پوشش
در این روش جوشکاری، از هیچ گازی برای پوشش استفاده نمیشود و الکترودها مصرفی هستند ، یعنی در زمان جوشکاری به طور کامل از بین میروند و تمام می شوند. لازم است شما پس از اتمام این الکترودها آن ها را با الکترودهای جدید جایگزین کنید.
3- جوشکاری قوسی با الکترود کربنی
همانطور که از اسم این جوشکاری پیداست باید از الکترودهای کربنی در آن استفاده شود.
4- جوشکاری فلزی با پوشش پودر
در این نوع از جوشکاری، از پوششی پودری در الکترودها استفاده میشود و شباهت بسیار زیادی از نظر عملکرد با جوشکاری فلزی بدون پوشش دارد.
5-جوشکاری با پوشش گاز
در این نوع از جوشکاری، از گاز مخصوصی برای جوشکاری و پوشش قطعات استفاده میشود. در جوشکاری آرگون از این نوع از جوشکاری استفاده میگردد، به عبارتی جوشکاری آرگون یکی از انواع جوشکاری محافظت با گاز است.
6-جوشکاری قوس پلاسما
این جوشکاری شبیه به جوش با گاز است و اتصالات بسیار با کیفیتی را به جای میگذارد.
7-جوشکاری با پوشش فلزات
در این نوع از جوشکاری از الکترودهای مصرفی که در مقاله های دیگر مجله ابزارلاین به طور کامل از آن ها صحبت کردیم استفاده میشود. جریان پیوسته پودر در این نوع از جوشکاری، از تماس الکترودها با هوا جلوگیری می کنند.
8-جوشکاری زیرپودری
در این نوع از جوشکاری نیز همانند روش جوش با پوشش پودر از پوشش پودری در الکترودها استفاده می شود. تنها تفاوت این روش با روش قبلی در سایز دانه های پودر است. در این روش از پودرهای دانه ریزتری استفاده می شود.
ب) جوشکاری گاز اکسیژن
1-جوشکاری هوا استیلن
این جوشکاری به کمک مواد شیمیایی مختلفی انجام میگیرد و با کمک این مواد شیمیایی، روند جوشکاری تسهیل میگردد. این روش جوشکاری، ضعف های بسیار زیادی دارد و در بین جوشکاران و صنعتگران از محبوبیت چندانی برخوردار نیست.
2-جوشکاری با گاز پروپان
در این جوشکاری، گاز پروپان به همراه گاز اکسیژن قطعهی مورد جوشکاری را گرم نگه میدارند. این نوع جوشکاری، به نام جوش اکسیژن نیز معروف است.
4-جوشکاری با اکسیژن و هیدروژن
در این روش اکسیژن و هیدروژن را برای اتصال دادن فلزات با هم ترکیب می کنند و جوش های دقیقی را ایجاد می کنند.
5-جوشکاری با گاز و فشار
در این جوشکاری، ابتدا به وسیلهی گاز، قطعهی مورد نظر را به خوبی گرم میکنند، سپس با فشار دادن قطعات، آن ها را به یکدیگر متصل میکنند. امروزه و با آمدن روش های مختلف جوشکاری، دیگر از این روش استفاده ی چندانی نمی شود و می توان گفت که منسوخ شده است.
ج) جوشکاری مقاومتی
1-جوش نقطه ای مقاومتی
در این جوشکاری از دو الکترود با نوک تیز برای اتصال قطعات فلزی استفاده میشود. این روش جوشکاری برای قطعات با ضخامت کم مناسب است و برای صنعت خودروسازی و هوا و فضا کاربرد دارد.
2-جوش درز مقاومتی
از این نوع جوشکاری میتوانیم به عنوان متداول ترین نوع جوشکاری نام ببریم. در این روش از دو عدد الکترود رولی برای اتصال قطعات استفاده میشود.
3-جوش آپست
جوشکاری آپست برای اتصال لبه های قطعات به کار برده می شود بدین صورت که دو لبهای که قرار است به یکدیگر متصل شوند، در ابتدا تا دمایی مشخص گرم میشوند و سپس با فشار به یکدیگر متصل میگردند.
مزایای اتصال قطعات با عملیات جوشکاری
متصل کردن قطعات از طریق عملیات جوشکاری مزایای بسیار زیادی دارد که ما در این مقاله به چند تا از مزایای آن اشاره خواهیم کرد.
محدودیت نداشتن ضخامت قطعات
یکی از مزیت هایی که جوشکاری نسبت به سایر روش های اتصال دارد این است که محدودیتی در ضخامت قطعات برای متصل شدن به یکدیگر وجود ندارد.
دائمی بودن اتصالات و استحکام بالای آن ها
یکی از ویژگی های جوشکاری که می توان از آن به عنوان یک مزیت جوشکاری نیز نام برد، این است که در جوشکاری اتصالاتی که توسط عملیات جوشکاری به وجود میآبند، اتصالاتی دائمی ، مستحکم و بسیار قوی هستند. به همین دلیل جوشکاری در ساختمان سازی و ساخت سازه های فلزی بسیار کارامد است.
مقرون به صرفه بودن
در صنعت و انجام کارهای حرفه ای که تعداد اتصال قطعات افزایش می یابد، بحث مسائل اقتصادی به وجود می آید و باید روشی که از نظر قیمتی مقرون به صرفه تر است انتخاب گردد. جوشکاری به عنوان یک روش کم هزینه و مقرون به صرفه به شمار می رود.
سخن پایانی
امید داریم توضیحاتی که دربارهی جوشکاری برای شما ارائه دادیم، مفید بوده باشد.
برای آشنایی با لوازم و تجهیزات مخصوص جوشکاری مانند عینک جوشکاری، ماسک جوشکاری، انبر جوشکاری و دستکش مخصوص جوشکاری و همچنین نحوهی انجام عملیات جوشکاری، می توانید به سایر مقالات ما سر بزنید. امید است مقالات ما راهگشای شما در زمینه های مختلف تعمیر و نگه داری ابزارها، کار با ابزارهای گوناگون و آشنایی با تجهیزات آن ها باشد.
نظرات 0