فرز مینیاتوری
فرز یکی از ابزارهای برقی بسیار پرکاربرد و پرطرفدار است که در کنار دریل، دو ابزار مهم و ضروری در کارگاه هر فرد فنی و متخصصی به شمار می روند.
فرزها انواع مختلفی دارند که هر کدام برای شغل و کاربرد خاصی مناسبند و وزن و ابعاد و مشخصات فنی مخصوص به خود را دارند.
انواع فرز های موجود در بازار شامل فرز سنگبری ، فرز آهنگری ، اور فرز نجاری ، فرز انگشتی و فرز مینیاتوری هستند. فرزهای سایز کوچکتر هم با عنوان مینی فرز شناخته می شوند.
فرز مینیاتوری
فرز مینیاتوری که کوچکترین نوع فرز است، یک ابزار دقیق برای انجام کارهای باظرافت است و به خاطر وزن سبک، حمل راحت و لوازم جانبی متصل شوندهی فراوان، جایگاه بسیار خوبی در بازار ابزار به خود اختصاص داده است.
از ویژگی های مهم و خوب فرز مینیاتوری، اندازه کوچک آن است که امکان استفاده مشابه با یک قلم را به مصرف کننده می دهد. با کمک این فرز می توان بیساری از برشکاری ها، ساب زنی ها، پولیش کاری و پرداخت کاری ها را انجام داد.
نکتهی مهم درباره فرز مینیاتوری، دور گردش بسسار زیاد آن است که برای انجام وظایف مخصوص، لازم و ضروری است. موتورهای فرز های مینیاتوری بازار که ساخت برندهای مختلف هستند، اغلب قادرند تا به دور گردشی برابر با 20000 دور در دقیقه برسند اما بعضی از فرزهای مینیاتوری خاص هم هستند که دور گردش خود را تا 35000 دور در دقیقه می رسانند.
هر ابزار برقی متناسب با کاربرد و وظایف خود دارای توان و قدرت مخصوصی است. فرزهای مینیاتوری هم اغلب دارای توان هایی در محدودهی 130 تا ۲۰۰ وات هستند.
کولت های فرزهای مینیاتوری هم که وظیفهی نگهداری و اتصال سری ها یا تیغه ها را دارند، قطری در حدود 3 میلی متر را دارا می باشند.
کاربردهای فرز مینیاتوری
چنانچه گفتیم، به خاطر ویژگی های فنی و ابعادی خاص فرز مینیاتوری، می توان از آن چه برای کاربردهای خانگی و عمومی و چه برای کاربری های صنعتی و تخصصی استفاده نمود.
کاربردهای فرز مینیاتوری بسیار زیاد است و با کمک فرز مینیاتوری می توان سوراخ های بسیار کوچک، برشکاری های ظریف، ساختن احجام مختلف، ماکت سازی و سایر کارهای با دقت را بر روی انواع قطعات چوبی و سایر قطعات انجام داد.
مشاغل مختلفی از قبیل مجسمه سازی، حکاکی، جواهر سازی، طلاسازی و نقره سازی، ساخت ماکت و کاردستی، قالب سازی و دندان سازی فقط بخشی از کاربردهای متنوع این دستگاه است.
سری های فرز مینیاتوری
یکی از ویژگی های مهم و منحصر به فرد فرزهای مینیاتوری، داشتن سری های مختلف این دستگاه است که هر کدام قادرند بخشی از کاربردهای مختلف و متنوع این ابزار همه کاره را به انجام برسانند. سری های مختلف فرز مینیاتوری که با به کولت آن متصل می شوند ابزارک های مخصوصی هستند که به مرور زمان و با گسترش کاربردهای صنعتی، به تعداد و تنوع آنها اضافه می شود. سری های فرز مینیاتوری شامل تیغهها، سنبادهها، متهها و ابزارهای برش بسیار ریز هستند.
انواع فرز مینیاتوری
در بازار ابزار انواع فرزهای مینیاتوری با ابعاد و کاربردهای مختلفی تولید و عرضه می شوند که بر حسب منبع تغذیه، دسته بندی می شوند.
فرز مینیاتوری بادی یا پنوماتیک
فرزهای مینیاتوری بادی با کمک نیروی باد یا هوای فشرده، چرخ دنده های خود را می چرخانند و محور اصلی فرز را به گردش در می آورند. این نوع فرز با ساختار ظریف خود، به خاطر عدم نیاز به نیروی برق، طرفداران زیادی دارد.
فرز مینیاتوری برقی یا الکتریکی
فرزهای مینیاتوری برقی به خاطر نیاز به نیروی الکتریکی، لازم است تا در محیط های کارگاهی و محیط های بسته به کار گرفته شوند. این فرزها دارای یک موتور آرمیچری هستند که می تواند سرعتی در حد 40000 دور در دقیقه را با کمک چرخ دنده های خود ایجاد کند.
فرز مینیاتوری شارژی
برای کسانی که می خواهند در محیط های بیرونی و دور از جریان برق به کار فرز کاری بپردازند و تنوع فعالیت زیادی دارد، فرز مینیاتوری شارژی یک گزینهی بسیار مناسب به شمار می رود. برای یک فرز مینیاتوری شارژی خوب، داشتن باتری های قوی با امکان نگهداری شارژ زیاد یک خصوصیت مهم است. فرزهای شارژی معمولا دارای یک باتری اضافه و یدک هستند و در هنگام استفاده از این گونه فرزها، برای اینکه به خاطر تمام شدن شارژ باتری در میانهی کار متوقف نشویم، حتما باید باتری یدک شارژ را به همراه داشته باشیم.
تفاوت فرز انگشتی با فرز مینیاتوری
یکی از فرز های مشابه با فرز مینیاتوری که کاربردهای مشابهی با آن دارد و معمولا با آن اشتباه گرفته می شود، فرز انگشتی است. اما باید بدانیم که فرزهای انگشتی، نسبت به فرزهای مینیاتوری بزرگ تر و قدرتمندتر هستند و قدرت بیشتر، وزن سنگین تر و کولت قطور تر از ویژگی های این نوع فرزهاست. از لحاظ تفاوت وظایف این دو نوع ابزار هم باید گفت که از فرزهای انگشتی غالبا برای کاربری های صنعتی استفاده می شود اما فرزهای مینیاتوری بیشتر برای انجام فعالیت های ظریف و هنری مناسب است.
خرید فرز مینیاتوری
برای خرید یک فرز مینیاتوری مناسب حتما لازم است به چندین نکته توجه داشته باشید. از جمله این که اغلب فرزهای مینیاتوری به همراه یک سری لوازم جانبی و ابزارک عرضه می شوند که بهتر است بررسی شوند؛ زیرا بیشتر این وسایل، جنبهی تزیینی دارند و کاربرد زیادی از آنها بر نمی آید.
نکتهی مهم دیگر دربارهی فرز مینیاتوری، شرکت سازندهی آن است که بهتر است یک شرکت معتبر و باسابقه در این زمینه باشد تا بتوان تا حد زیادی از کارکرد آن مطمئن شد.
کاربرد فرزهای مینیاتوری به گونه ای است که باید به راحتی حمل شود و در دست گرفته شود و به همین دلیل، عامل وزن در آنها اهمیت زیادی دارد. لذا در هنگام خرید فرز مینیاتوری باید به وزن آن دقت کرد تا در کاربردهای دراز مدت، باعث خستگی دست و رنجش شما نشود.
فرز های مینیاتوری دارای یک شلنگ خرطومی هستند که کارایی مهمی در استفاده از این دستگاه دارد. به همین دلیل، در هنگام خرید فرز مینیاتوری باید از جنس خوب شلنگ و سالم بودن آن اطمینان حاصل نمود. از سوی دیگر باید توجه داشت که شلنگ خرطومی فرز تاب نداشته باشد. داشتن یک شلنگ خرطومی خوب و استفاده از آن در هنگام کار، تا حد زیادی عامل وزن فرز را برطرف خواهد کرد.
توجه به این نکته هم لازم است که برای خرید فرز مینیاتوری باید آن را روشن کرد و میزان لرزش آن را بررسی نمود. از آنجایی که کاربردهای فرز مینیاتوری اغلب ظریف و با دقت هستند، میزان لرزش زیاد دستگاه می تواند باعث اختلال کار و ایجاد خطا شود. البته فرزهای مینیاتوری پس از مدتی کار کردن، لرزش خود را نشان خواهند داد و از ابتدا نمی توان این موضوع را بررسی کرد. به همین دلیل بهتر است برای انتخاب چنین دستگاهی از راهنمایی اهل فن بهره ببریم.
یک فاکتور مهم دیگر که وجودش در ساختار فرز مینیاتوری اهمیت زیادی دارد، داشتن یک سیستم گردش هوا و تهویهی مناسب است. داشتن چنین سیستمی باعث می شود تا گرمای کمتری به دست شما در هنگام کار وارد شود. البته گرمای دستگاه هم جزو فاکتورهایی است که پس از مدتی استفاده از آن خود را نشان خواهد داد. برای این مورد هم باید از تجربهی سایرین استفاده کرد.
عامل مهم دیگری که در تمام فرزهای مینیاتوری استاندارد بازار وجود دارد، قابلیت کنترل سرعت یا دیمر است. داشتن کنترل بر روی دور گردش دستگاه، دست شما را در انجام فعالیت های مختلف بسیار باز خواهد گذاشت و تنوع کاری فرز مینیاتوری را بسیار بالاتر خواهد برد. پس اگر قصد شما از خرید یک فرز مینیاتوری انجام کارهای متنوع و ظریف است، باید یک دستگاه با سرعت قابل تنظیم خریداری کنید. سیستم کنترل سرعت فرز مینیاتوری ممکن است به صورت دیجیتال یا آنالوگ باشد.
یک عامل مهم دیگر در انتخاب یک فرز مینیاتوری مناسب، کولت فرز است. حداکثر قطر کولت فرزهای مینیاتوری بازار برابر با 3 میلی متر است؛ پس اگر می خواهید به کولت فرز خود، مته متصل کنید و به کار سوراخکاری قطعات مشغول شوید، باید بدانید که که با این گونه دستگاه ها می توانید فقط مته هایی تا قطر 3 میلی متر را به کار بگیرید و اگر سوراخکاری شما نیازمند استفاده از مته های بزرگتر است باید فرز مینیاتوری را از فهرست ابزارهای مورد نظر خود خارج کنید. فرزهای مینیاتوری قابلیت نصب کولت های یدکی هم دارند که برای نصب مته هایی با قطر کوچکتر و ایجاد سوراخ های ریز تر مناسب است.
توان یا قدرت فرزهای مینیاتوری هم از جمله عوامل مهم برای انتخاب این نوع ابزار است. کارشناسان و اهل فن توصیه می کنند که برای تراشیدن احجام مختلف با فرز مینیاتوری نیازمند قدرت بیشتری هستید و باید به فرزهایی با توان های حدود 230 وات فکر کنید. اما برای کارهای ظریف تر و سبک تر می توانید فرزهایی با توان های کمتر در حدود 150 وات را به کار بگیرید. واضح است که فرزهایی با توان های نامناسب، یا در ظرافت کار و یا در فرایند باربرداری ، اختلال ایجاد خواهند کرد.
فاکتور مهم دیگر برای انتخاب فرز مینیاتوری دور گردش دستگاه است که بر حسب RPM یا دور در دقیقه نشان داده می شود. اغلب فرزهای مینیاتوری دارای سرعت گردشی برابر با 5000 تا 35000 دور در دقیقه هستند که با کمک پیچ تنظیم سرعت، تنظیم می شوند.
قیمت فرز مینیاتوری
قیمت فرز مینیاتوری هم از جمله عوامل مهم برای انتخاب این ابزار است. همان طور که گفتیم، بسیاری از فرزهای مینیاتوری موجود در بازار که ساخت سازندگان نامعتبر هستند، کیفیت مناسبی ندارند و سازندگان آنها سعی کرده اند تا با قرار دادن سری های فرز که اغلب ناکارآمد و بی دوام هستند، این کمبود خود را پوشش دهند. در هنگام خرید فرز مینیاتوری باید به این موارد توجه نمود.
فرز مینیاتوری در ابزارلاین
فرز مینیاتوری 170 وات رونیکس مدل 3401 دارای موتور 170 واتی مطابق با استاندارد CE اروپاست که می تواند به سرعت گردشی بین 8000 تا 35000 دور بر دقیقه برسد. دیمر دیجیتال این دستگاه، سرعت و دور دستگاه را تنظیم می کند.
مجموعه 165 عددی فرز مینیاتوری سیلور مدل GT-R.T165 موتوری با قدرت 130 وات با سرعت گردشی بین 8000 تا 30000 دور بر دقیقه دارد که سرعت آن را میتوان با دیمر الکتریکی 7 حالت تنظیم کرد. در بسته بندی این محصول، 164 وسیلهی جانبی حکاکی و سوراخکاری قرار داده شده است.
فرز مینیاتوری 170 وات رونیکس مدل 3402 دارای موتور 170 واتی ساخته شده تحت استاندارد CE اروپاست و قادر است گردشی بین 8000 تا 35000 دور در دقیقه را با امکان تنظیم سرعت در 6 وضعیت به صورت آنالوگ و دستی ایجاد کند.