چسب آکواریوم
چسب آکواریوم یا چسب درزگیر سیلیکونی ، در بین انواع چسب و مواد شیمیایی ، یک محصول پرمصرف در کارهای خانگی، صنعتی و ساختمانی است. این چسب از سیلیکون تولید می شود و خاصیت عایق بودن در برابر رطوبت و جلوگیری کنندگی از نفوذ آب را دارد.
شکل چسب آکواریوم به صورت ژل است و در یک قوطی استوانه ای با سری بلند مخروطی باریک عرضه می شود. برای خرید چسب آکواریوم توجه کنید که این چسب به صورت تنها قابل استفاده نیست و برای استفاده از آن نیازمند یک تفنگ چسب آکواریوم هستیم. برای انجام کار درزگیری با این چسب، به یک کاتر یا چاقوی تیز و یک کاردک هم نیازمندیم.
ویژگی های چسب آکواریوم
چسب آکواریوم در برابر رطوبت و شرایط متغیر آب و هوایی و مواد شیمیایی مقاومت دارد و پایداری و طول عمر بالا در کنار چسبندگی زیاد، انعطاف بالا، ضn قارچ و کپک بودن و نیز رنگ ناپذیری، از ویژگی های دیگر آن است.
کاربردهای چسب آکواریوم
چسب درزگیر سیلیکون را می توان بر روی بیشتر سطوح از قبیل پلاستیک، سرامیک، کاشی، آلومینیوم، چوب، استیل و فلزات ،pvc و گرانیت به کار برد. مشاغل و فعالیت های مختلفی می توانند از این محصول بهره ببرند. مثلا در امور نصب و تعمیرات، برای پرکردن درزها، ترک ها و فاصله های بین سطوح، نصب پنجره و شیشه و درزگیری آنها، ساخت آکواریوم، درزگیری و نصب سینک ظرفشویی و در ساخت لوازم خانگی و انواع ربات ها. قیمت چسب آکواریوم در مقابل این همه کاربردهای متنوع منصفانه است.
انواع چسب آکواریوم
چسب سیلیکونی درزگیر با گرید دمای بالا
استفاده ی آن در درزگیری و آب بندی در دمای بسیار بالا حتی تا دمای 600 درجه سانتی گراد است. کاربردهای متنوع آن در واشربندی سرسیلندر، محفظهی ترموستات و مخزن سوخت در خودرو، عایق کردن کابل ها و داکت ها و عایق بندی های صنعتی است.
چسب درزگیر سیلیکونی با گرید الکتریکی
این نوع چسب، غیر اسیدی می باشد و برای مکان هایی با تغییرات شدید آب و هوایی و نیز برای سطوح مختلف و شرایط سخت به کار گرفته می شوند.
چسب های سیلیکونی با گرید بهداشتی و صنایع غذایی
دارای کم ترین مقدار سمی بودن هستند و برای کاربردهای در تماس با مواد خوراکی به کار می روند.
رنگ های مختلف چسب درزگیر سیلیکونی
چسب درزگیر سیلیکونی یا چسب آکواریم در رنگ های مختلفی ساخته می شود که هر کدام کاربردهای مختص به خود را دارند.
نوع بی رنگ و شفاف آن در ساخت آکواریوم و کار با شیشه، نوع سفید آن برای نصب و درزگیری پنجره ، نصب روشویی و کاشی و سرامیک، درزگیر مشکی برای نصب شیشه اتومبیل، چسب آکواریوم قرمز برای واشرسازی و رنگ قهوه ای نیز برای صنایع چوب استفاده دارند.
روش کار با چسب آکواریوم
چسب آکواریوم شرایط مخصوص و ویژه ای برای خشک شدن ندارد ولی با توجه به حجم چسب تزریق شده، به مدت زمانی بین 8 ساعت تا 24 ساعت برای خشک شدن کامل نیازمند است. البته در بعضی از موارد هم ممکن است خشک شدن چسب تا چند روز طول بکشد.
گفتیم که چسب آکواریوم در یک تفنگ چسب قرار می گیرد و بر روی سطوح ریخته می شود. برای افزایش کارایی عملیات درزگیری با کمک چسب آکواریوم، اول باید سطح مورد نظر را از هر گونه آلودگی ،روغن، چربی و هر گونه ماده دیگر به طور کامل تمیز کنیم و اگر سطح کار، از قبل با مقداری چسب آکواریوم آغشته باشد، آن را پاک نماییم.
پیش از کار شروع کار درزگیری، بهتر است با کمک چسب نواری یا چسب های مشابه دیگر، محل درزگیری را مشخص کنیم. در واقع محل را کادر بندی کنیم تا درزگیری به شکلی تمیز و منظم انجام گیرد.
حالا لوله مخروطی سری چسب را به صورت مایل و با زاویه 45 درجه به وسیله یک کاتر یا یک چاقوی تیز می بریم تا راه خروج چسب را باز کنیم. در این مرحله باید توجه داشت که قطر برش مان بیش از حد نباشد تا کنترل چسب خروجی از دست نرود.
حالا استوانه چسب آکواریوم را در تفنگ چسب قرار می دهیم. پیش از شروع چسب کاری پیشنهاد می شود که فشار و مقدار چسب خروجی را بر روی یک تکه کاغذ امتحان کنیم. حالت درست این است که چسب به صورت کاملا روان و نه به صورت قطره ای و کند و نه به صورت کاملا تند از دهانه خارج شود.
دستگاه چسب آکواریوم را با زاویه نسبت به سطح نگه می داریم و سعی می کنیم که مقدار چسب تزریق شده به صورت ثابت تا انتهای کار حفظ شود و البته در بین کار قطع نشود.
توجه کنید که در صورت لزوم می توان ناهمواری های چسب را با کاردک و یا حتی انگشتان دست صاف کرد. کاردک و انگشتان آغشته شده به چسب را می توان بعد از کار با آب گرم و صابون شست.
سپس لازم است چسب نواری گذاشته شده برای کادربندی کار را به سرعت برداریم تا مبادا در چسب آکواریوم حل شود و کار را خراب کند.
حالا حداقل به 8 ساعت زمان برای خشک شدن چسب نیاز است.
بهتر است تا در هنگام کار با چسب آکواریوم از ماسک تنفسی استفاده کنیم تا بوی نامطبوع چسب و تنفس آن مشکلی برای ما ایجاد نکند.